Dola.com.tr Sağlıklı Gıda Üreticisi

Buğdayın Atası Siyez

Sağlıklı beslenme günümüzün en popülertrendlerinden biridir. Sağlıklı beslenmeyi yaşamlarının bir parçası haline getirenlerin vazgeçemediği siyez bulguru buğdayın atası olarak bilinir. Siyez bulgurunun anavatanı Şanlıurfa’dan yayıldığına dair bilgiler bulunuyor. Siyez bulgurunun formunu bozulmadan koruyan ender gıdalardan biri olduğunu da hatırlatalım. Siyez bulgurunun tarım yönünden maliyeti düşüktür.Siyez bulguruna halk içinde kabulca olarak da adlandırılır. Bulgurla siyez bulguru arasındaki fark ise siyez bulgurunun besleyicilik açısından çok daha yararlı ve besin değerleri açısından çok yüksektir.Siyez bulgurunun görünümü bildiğimiz bulgurdan farklıdır. Siyezin görünüşü daha çok işlenmemiş bakliyat görüntüsündedir.

Siyez Bulguru Özellikleri

Daha önce de bahsettiğimiz üzere siyez bulguru formunu binlerce yıldan beri bozulmadan korumayı başaran enden gıdalardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Siyez bulgurunun besleyicilik değerleri çok yüksek, hastalıklara karşı dirençli bir tahıldır. Buna ek olarak bulunduğu ortama uyum sağlama yeteneği de yüksek bir tahıldır. Lif açısından çok zengindir. Protein, potasyum, magnezyum, niasin ve tiamin kaynağı olarak da bilinmesinin yanı sıra çinko, demir yönünden de zengindir. Siyez bulguru bu özelliklerinin yanı sıra tam tahıl grubunda yer alır. Yaşlanmayı geciktiren özelliği ile dikkatleri çeken siyez aynı zamanda işlenmesi sırasında besin değerlerini kaybetmez. Diğer gıdalardan farklı olarak bozulma ve küf yapma özelliği yoktur. Raf ömrü de oldukça uzundur. Bakteri oluşumuna karşı direnç oluşturur. En büyük özelliklerinden biri de genetiğinin bozulmamış olmasıdır.

Siyez bulguru elde edilmesi

Siyez bulguru, siyez buğdayından elde edilmektedir. Bunun için siyez buğdayının kaynatılıp kurutulması gerekir. Kurutulduktan sonra ise değirmenlerde öğütülmesi ile oluşur. Siyez bulguru daha çok pilav, çorbalar, sebze yemekleri ve salatalarda da kolaylıkla kullanılabilir.Siyez bulgurunun tadını merak edenler için de kestaneye benzer bir tadı olduğunu da belirtmekte yarar var. Çok lezzetli bir tada sahiptir. Siz de mutfağınıza ve beslenme şeklinize siyez bulgurunu eklemeyi deneyimleyebilirsiniz. Temel hücre koruma özelliği ile de sağlığınıza sağlık katmaya siyez bulguru ile başlayabilirsiniz. Ayrıca siyezde glüten oranının oldukça düşük değerlerde olduğunu da belirtmekte fayda var.

Tüm sorularınız için ekibimizle

İletişime geçin